(URSUS ARCTOS)
Μέσα από διάρκεια 35 εκατομμυρίων χρόνων , εξαπλώθηκε από την τούνδρα της Αλάσκας και τις
στέπες της Ασίας ως τα δρυοδάση των μεσογειακών χωρών. Η καφέ αρκούδα ως το 15ο αιώνα, ζούσε σε όλη την Ευρώπη. Η καταστροφή των βιοτόπων της και το κυνήγι της που έχει απαγορευτεί , είναι οι κύριες αιτίες της εξαφάνισης της από τις περισσότερες χώρες. Σήμερα ζει σε μικρούς πληθυσμούς και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Στη Γαλλία υπάρχουν περίπου δέκα ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία περίπου από πενήντα. Στην Ελλάδα εώς το 17ο αιώνα, η αρκούδα ζούσε ακόμη και στην Πελοπόννησο, σήμερα είναι μόνο στη βόρεια Πίνδο και την κεντρική Ροδόπη. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 150 και αποτελεί το νοτιότερο τμήμα του Βαλκανικού πληθυσμού που δε ξεπερνά τα 2.500 άτομα. Παρόλα αυτά είναι από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
στέπες της Ασίας ως τα δρυοδάση των μεσογειακών χωρών. Η καφέ αρκούδα ως το 15ο αιώνα, ζούσε σε όλη την Ευρώπη. Η καταστροφή των βιοτόπων της και το κυνήγι της που έχει απαγορευτεί , είναι οι κύριες αιτίες της εξαφάνισης της από τις περισσότερες χώρες. Σήμερα ζει σε μικρούς πληθυσμούς και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Στη Γαλλία υπάρχουν περίπου δέκα ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία περίπου από πενήντα. Στην Ελλάδα εώς το 17ο αιώνα, η αρκούδα ζούσε ακόμη και στην Πελοπόννησο, σήμερα είναι μόνο στη βόρεια Πίνδο και την κεντρική Ροδόπη. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 150 και αποτελεί το νοτιότερο τμήμα του Βαλκανικού πληθυσμού που δε ξεπερνά τα 2.500 άτομα. Παρόλα αυτά είναι από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμφάνιση
Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης, με μεγάλη μυϊκή δύναμη, πιο πολύ στο λαιμό και στα άκρα. Έχει τριγωνικό κεφάλι, μικρά αυτιά και μικρά μάτια. Διαθέτει 40-42 δόντια με αναπτυγμένους τους κυνόδοντες και τους γομφίους. Η ουρά της είναι πολύ κοντή , τα πόδια της καταλήγουν σε πέντε δάχτυλα με καμπυλωτά νύχια. Έχει άριστη ακοή και όσφρηση όμως όχι τόσο καλή όραση
Η αρκούδα βαδίζει πατώντας σε όλο το πέλμα των ποδιών της και μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 40-50 χιλιόμετρα την ώρα. Το ύψος ενός ενήλικου ζώου μπορεί να φτάσει τα 1.70 και 2.20 μέτρα. Το ενήλικο θηλυκό ζυγίζει από 60 ως 120 κιλά, ενώ το ενήλικο αρσενικό είναι συνήθως πιο μεγαλόσωμο με βάρος από 110 ως 250 κιλά. Το φθινόπωρο γίνεται μέγιστο εφόσον το ζώο αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες λίπους για να καλύψει τις ανάγκες του κατά την περίοδο του χειμέριου ύπνου, ενώ την άνοιξη έχει το ελάχιστο βάρος αφού όλο το λίπος έχει ήδη καταναλωθεί κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου.
Διάρκεια ζωής
Από 20 μέχρι 25 χρόνια
Αναπαραγωγή
Οι καφέ αρκούδες ζευγαρώνουν από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο και το θηλυκό γεννά περίπου κάθε 2-3 χρόνια τον Χειμώνα(Ιανουάριο-Φεβρουάριο)
Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης, με μεγάλη μυϊκή δύναμη, πιο πολύ στο λαιμό και στα άκρα. Έχει τριγωνικό κεφάλι, μικρά αυτιά και μικρά μάτια. Διαθέτει 40-42 δόντια με αναπτυγμένους τους κυνόδοντες και τους γομφίους. Η ουρά της είναι πολύ κοντή , τα πόδια της καταλήγουν σε πέντε δάχτυλα με καμπυλωτά νύχια. Έχει άριστη ακοή και όσφρηση όμως όχι τόσο καλή όραση
Η αρκούδα βαδίζει πατώντας σε όλο το πέλμα των ποδιών της και μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 40-50 χιλιόμετρα την ώρα. Το ύψος ενός ενήλικου ζώου μπορεί να φτάσει τα 1.70 και 2.20 μέτρα. Το ενήλικο θηλυκό ζυγίζει από 60 ως 120 κιλά, ενώ το ενήλικο αρσενικό είναι συνήθως πιο μεγαλόσωμο με βάρος από 110 ως 250 κιλά. Το φθινόπωρο γίνεται μέγιστο εφόσον το ζώο αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες λίπους για να καλύψει τις ανάγκες του κατά την περίοδο του χειμέριου ύπνου, ενώ την άνοιξη έχει το ελάχιστο βάρος αφού όλο το λίπος έχει ήδη καταναλωθεί κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου.
Διάρκεια ζωής
Από 20 μέχρι 25 χρόνια
Αναπαραγωγή
Οι καφέ αρκούδες ζευγαρώνουν από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο και το θηλυκό γεννά περίπου κάθε 2-3 χρόνια τον Χειμώνα(Ιανουάριο-Φεβρουάριο)
.jpg)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου